Per què un joc sobre violències masclistes?
El Joc “Violències masclistes: les posem en joc?” és el recurs que, des d’Espai Coneix, oferim a alumnat i professorat per a potenciar la sensibilització sobre les violències masclistes.
Aquest material recull una sèrie d’escenaris creats per a facilitar el diàleg i la conversa entre les persones participants. El joc està dissenyat com a joc de rol per a fomentar el role-playing, és a dir, per a actuar des de les característiques d’uns personatges figurats que afavoreixen la improvisació i creativitat de les persones participants.
Però, per què un joc de rol sobre violències masclistes?
Les xifres sobre la violència masclista ens fan pensar en la necessitat de sumar-nos a la seva prevenció. Potenciar pràctiques preventives, incidint en accions que generin canvis en els processos de socialització de gènere de les persones participants, ens situa en un marc educatiu. En aquest context, és especialment rellevant pensar en la joventut com a població clau per detectar i transformar aquestes violències.
Objectiu del joc
L’objectiu principal de “Violències masclistes: les posem en joc?” és aprendre a prevenir i detectar violències masclistes.
Des d’un punt de vista socioeducatiu, el joc ajuda a transformar les percepcions, actituds i creences de la població jove davant situacions de violència masclista.
A part d’aquest objectiu pedagògic, el joc “Violències masclistes: les posem en joc?” també potencia altres capacitats humanes com són la gestió de conflictes, la creativitat i la col·laboració.
Introducció al joc
El joc cooperatiu “Violències masclistes: les posem en joc?” té com a objectiu principal conscienciar i prevenir les violències masclistes a través de la presa de decisions i el debat.
Els jugadors desenvoluparan històries sobre diferents tipologies i àmbits de la violència masclista, mentre col·laboren per arribar a consensos
Configuració del joc
Els jugadors s’organitzen en grups de 3 a 8 persones.
Cada escenari es configura amb cartes de camins, pistes i personatges.
Abans de començar, cada jugador rep aleatòriament un rol que influenciarà les decisions a prendre durant la partida.
Rols dels jugadors
Cada jugador assumeix un rol inspirat en els “5 barrets per pensar” d’Edward de Bono.
Els rols inclouen el Dramas, Wonderfull, Wikipedia, Hater i Bien queda, cadascun amb perspectives específiques per fomentar un debat enriquidor i diverses maneres d’arribar a consens.
Desenvolupament de la partida
La partida es desenvolupa a través de rondes on el CAPI (el líder de la ronda) llegeix les opcions de camí.
Els jugadors debaten durant un temps limitat per escollir el camí a seguir. Si no hi ha consens, el CAPI decideix.
Els disparadors poden alterar la dinàmica del joc afegint nous reptes.
Finalització i debat
El joc finalitza quan el grup arriba a una carta final de camí, moment en què els jugadors discuteixen el desenllaç i reflexionen sobre les violències masclistes presents en la història.
Aquest debat és clau per l’aprenentatge col·lectiu i l’anàlisi posterior de la partida.
Aquest resum facilita una visió ràpida del funcionament del joc i les competències que els jugadors podran desenvolupar.
Descarregables del joc
Fes clic dret i “guardar imagen como”.